Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Danske Kirker - Alle danske kirker Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 654 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 1548 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 2204 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 2258 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 2951

Velkommen til hjemmesiden om danske kirker 

 

Danske Kirker

Baggrunden

Alle kender den danske landsbykirke placeret højt på en bakke i det bløde landskab. På en tur til Jylland, lagde jeg mærke til Voer Kirke, og det fik mig til at tænke på, hvor mange middelalder kirker, vi mon egentlig har i Danmark. Som den samler jeg er, syntes jeg det kunne være morsomt at have mindst et billede af hver dansk kirke. I forvejen samler jeg på billedserien "Danmarks Kirker" fra Familie-Journalen, men den vil først være komplet om mange år.

Det begyndte med et par billeder hist og her, når min kæreste og jeg var på ferie i Jylland, men interessen tog rigtig fart på en tur til Færøerne. Vi besøgte Saksun Kirke, på den nordvestlige side af Streymoy. Her ligger en idylliske kirke, tæt på en lagune lignende fjord. Der har været kirke her siden middelalderen, men den blev nedlagt under reformationen. Indtil 1858 måtte bygdens folk gå over fjeldet til Tjørnuvik, når de skulle i kirke. I 1858 blev kirken i Tjørnuvík brudt ned og genopført i Saksun, dog i sten og ikke i træ, men indvendigt blev den bedre bevaret. Mange af kirkerne har lignende historier og jeg begyndte at læse om kirkerne efterhånden som vi fotograferede dem.

Udviklingen

Efterhånden som vi tog billeder af kirkerne, udviklede det sig til ikke kun at være middelalderkirkerne, men alle danske kirker. Da vi skulle afhente noget familie i Sturup lufthavn ved Malmø, passerede vi en "typisk dansk landsbykirke" og bestemte os for at de kirker der er bygget i "dansktiden" i Skåne, Halland og Blekinge også hører med i vores lille projekt, når nu også Færøerne gør det.

På en tur i det midtjyske var vi stødt på Almstok Kirke - eller rettere kirketomten - i det kirken var nedlagt omkring år 1325, formentlig i forbindelse med pesten. Da kirkeministeren samtidigt skabte debat om at nedlægge københavnske kirker, tænkte vi på, hvor mange kirker der mon var nedlagt I Danmark. Vi kendte jo allerede Højerup Kirke på Stevns, Skagens Tilsandede Kirke og Mårum Kirke, men disse var jo nedlagt på grund af naturens hærgen. Det viser sig, at man kender ca. 400 steder, hvor der har stået en kirke. De lokationer prøver vi nu også at fotografere, bl.a ved at finde oplysninger på lokale museer. Nogle steder er der ruiner, andre steder kun en bar græsmark. Men disse hører også med til Danske Kirker.

 

 

Opdateringer

 

Her vises de seneste opdateringer - flere opdateringer vil være at finde på opdaterings siden.

      

Skanderup Kirke, Århus Stift 

Skærup Kirke, Haderslev Stift - Flere billeder

Søndermarkskirken, Haderslev Stift

Tunø Kirke, Århus Stift 

Tåning Kirke, Århus Stift 

Brejning Kirke, Haderslev Stift - Flere billeder

Egeskov Kirke, Haderslev Stift - Flere billeder

Gauerslund Kirke, Haderslev Stift - Flere billeder

Gårslev Kirke, Haderslev Stift

Løget Kirke, Haderslev Stift

Nørremarskirken, Haderslev Stift - Flere billeder

   

Flere opdateringer

 

 

Tekster på danske-kirker.dk

Da vi besluttede, at billederne af den enkelte kirke, skulle ledsages af en kort tekst om kirken, kontaktede vi en række af menighedsråd for at høre om vi måtte kopiere teksterne fra deres hjemmeside. Vi kontaktede ca. 55 kirker og alle steder fik vi ja – hvis blot vi angav kilden. Derfor har vi valgt at kopiere teksterne fra den enkelte kirkes hjemmeside, i håbet om vi ikke krænker nogle rettigheder. Skulle dette være tilfældet, vil vi straks fjerne teksten, hvis vi får anmodning herom.
Desuden har vi benyttet folderne som er købt i kirkerne og i de tilfælde, hvor det har været umuligt at finde tekst, enten i kirken eller på dens hjemmeside, har vi benyttet os af Wikipedia eller bogen: "De danske Kirker" fra G. E. C. Gads forlag udgivet 1966-1973. Da teksterne fra disse bøger er op mod 50 år gamle, er de derfor ikke ajour.
Enkelte, specielt nyere kirker, har det ikke været muligt at finde beskrivelser af.
Hvis du kender til en tekst, der er mere uddybende end den vi har lagt ud, eller rettelser kan du sende en This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

 

Skriv gerne!

Kommentarer, ris og ros er meget velkomment.

 

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Saksun Kirke    Ny Kirke, Bornholm    Rolsø Kapel, Jylland 

 

 

 

Om kirker

 

Folkekirkerne