Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Astrup Kirke, Vendsyssel

Astrup Kirke, Vendsyssel

Sindal-Astrup Pastorat – Hjørring Nordre Provsti – Aalborg Stift – Vennebjerg Herred – Hjørring Amt

Astrup Kirke er opført omkring år 1200-1250. Byggematerialerne var granitkvadre og munkesten på hulet skråkantsokkel af granit. På den tid, da kristendommen for alvor fik greb om den danske befolkning.
Det var især valdemarerne, der stod bag de mange kirkebyggerier, der smykker det danske landskab; de bygninger, der vidner om den tro og den kultur, der stadig danner baggrund for vor tilværelse i dag. Kirken er bygget i overgangen mellem romansk og gotisk stil, hvilket fremgår af byggemåden. Af oprindelige enkeltheder spores en rundbuet norddør (kvindedøren) og et tilmuret rundbuet korvindue. Både korbuen og syddøren er udvidet i gotisk stil. Et tårn nævnes i 1639. Våbenhuset er opført af små sten og er sikkert ligesom alle nu åbne vinduer fra anden halvdel af 1800-tallet.
I Astrup kirke forefindes en romansk granitdøbefont med terningkapitælfod, kummen deles i en række felter, ligesom i Mosbjerg, Ugilt, Tårs og Serritslev kirker. Dåbsfadet er af messing. Det er sydtysk fra omkr. 1575 med spejderne i Kanaan og næsten nedslidte våben, det ene Juel´ernes.
Indvendigt i vestgavlen er indsat en gipsafstøbning af en i 1908 fundet munkesten med runeindskrift.
I kirkens østgavl ses en lem, der fører ind til en tilmuret gravkælder, der findes under koret. Her fandtes 14 kister, der alle rummede de afsjælede legemer af familiemedlemmer fra slægterne på "Bøgsted". Kisterne var i meget slet stand, og alt er nu nedgravet på kirkegården. Desværre findes der intet gravminde over dem, men på kirkens vestvæg er der ophængt et smukt kistelåg.

"Astrup Kirke - en beskrivelse", udgivet af Astrup Menighedsråd, 2010 kan ses på Kirkens hjemmeside

 

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne