Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Hirtshals Kirke

Hirtshals Kirke 

Hirtshals Pastorat – Hjørring Nordre Provsti – Aalborg Stift – Vennebjerg Herred – Hjørring Amt

Før Hirtshals Kirke blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet, måtte de dengang ca. 500 beboere i det lille samfund i Lilleheden - som området dengang hed - gå den lange vej til Horne Kirke for at komme i kirke.
Det var i 1905 tanken om en kirke i Lilleheden for første gang blev fremsat offentligt, og arbejdet med planlægningen blev igangsat.
Grunden til kirke og kirkegård blev købt i den østlige udkant af byen. Dengang var der kun meget spredt bebyggelse rundt om kirken.
Byens senere udvikling har betydet, at kirken i dag er beliggende omtrent i byens midtpunkt.
Kirken blev tegnet af arkitekt Carl Valdemar Harrild, København.
Den 9. oktober 1907 blev grundstenen nedlagt, og den 16. august 1908 blev kirken indviet af biskop Christian Møller, Aalborg. Byggeriet kostede i alt 33.000 kr., som delvis blev indsamlet lokalt og delvis blev givet i statstilskud.
Den nybyggede kirke rummede omkring to hundrede siddepladser. Inventaret var enkelt og stringent. Alterbord, døbefond og prædikestol var fremstillet af lyse sandsten.
Der var ingen altertavle, men på alteret var der anbragt et stort mørkt egetræskors, udført af den lokale snedkermester P. Chr. Samuel, der også var medlem af det udvalg, der havde arbejdet for kirkens opførelse.I 1953 blev korset udskiftet med en altergruppe i nøddetræ, som forestiller Kristus på korset med Jesu mor på den ene side og apostlen Johannes ved den anden. Altergruppen blev udført af billedhuggeren Eigil Wedel Schmidt. De 200 siddepladser, som kirken oprindeligt rummmed var fuldt tilstrækkeligt til byens daværende størrelse, men indbyggertallet viste sig at vokse meget hurtigt. I 1964 blev koret revet ned og der blev bygget et langt større kor. Alteret blev udvidet, men man bevarede samme type alter, idet også det nye alter blev bygget i sandsten. Bagvæggen blev bygget med et korsmønster i mursten. I marts 1967 påbegyndtes nedrivningen af det gamle tårn, for at give plads til forlængelse af kirken med 2 buer (ca. 8 m). Byggeriet blev afsluttet, og kirken havde fået sit nye tårn på 26 m, og der var blevet et betydeligt antal flere pladser i kirken, som i dag kan rumme ca. 250 mennesker på de faste bænke, og dertil en del på løse stole og udtræk under bænkene.Der blev også installeret et tårnur, Endvidere fik kirken også et nyt orgel med 12 stemmer og 2 manualer, bygget af orgelbyggerfirmaet Troels Krohn.Endelig blev der i forbindelse med udvidelsen anskaffet en ny klokke, som blev støbt i England.

Kirkens hjemmeside 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne