Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Hjardemål Klit Kirke

Hjardemål Klit Kirke

Hunstrup-Østerild-Hjardemål Pastorat – Thisted Provsti – Aalborg Stift – Hillerslev Herred – Thisted Amt

Ikke langt fra Hanstholm, i udkanten af Hjardemål Plantage ligger den lille Hjardemål Klit Kirke, som blev indviet i 1895. Når det var aktuelt at bygge en kirke på dette afsides sted skyldes det, at sandflugten i midten af 1890'erne var kommet under kontrol, og befolkningstallet på stedet var voksende.
Arkitekten Vilh. Ahlmann har tegnet kirken, der er bygget af røde mursten i romanske stilformer med tresidet afsluttet kor og skib med lille klokkespir over vestenden, alt sammen tækket med skifer. Indvendig har rummene bjælkelofter. Altertavlen er en kopi efter Carl Blochs Gethsemane. Døbefonten er af hugget granit.
Peder P. Hedegaard, grosserer i Nørresundby, som var født i Hjardemål Klit, skænkede i veneration for sit fødested flere gaver til kirkens udsmykning, bl.a. altertavlen (1906), og 1917 skænkede han 500 kr. til "et bedre orgel". Det tilsyneladende beskedne beløb skal ses i sammenhæng med, at byggesummen for hele kirken dengang var 9.200 kr. Orglet blev bestilt hos den lokale orgelbygger N. Chr. Christensen, Snedsted, der til trods for at han var selvlært, byggede orglet så solidt, at det den dag i dag - efter en grundig istandsættelse i 1975 - er i fin stand og oven i købet er lidt af en attraktion, idet det er det eneste af sin art, der findes i en brug i en kirke.
Kirkegården rummer RAF Pilot Officer Murray Anderson Butlers grav.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne