Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Amtshospitalets Kirke

Amtshospitalets Kirke

Nykøbing Sjælland

Nykøbing Sj Pastorat Ods og Skippinge Provsti – Roskilde Stift – Ods Herred – Holbæk Amt

Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland, herunder Sikringsafdelingen, ligger syd for Nykøbing Sjælland, skilt fra denne af Grønnehave Skov og ud til Isefjorden. Området, som hospitalet ligger på, hedder i dag Annebergparken. Tidligere var adressen Egebjergvej 100. Annebergparken er i dag en blanding af private beboelser, institutioner og private klinikker - eksempelvis Skovhus privathospital og Odsherred Teater. Komplekset er opført af røde mursten i årene 1913-15, indviet 15. november efter tegninger af arkitekten Kristoffer Nyrop Varming. I en vestfløj til administrationsbygningen blev der indrettet en kirkesal samt lidt længere væk, et kapel samt kirkegård. I det lille tårn med spir på bygningens midte, hænger en klokke uden inskription. Over døren til kirken står:

Kærlighed er lysets kilde
Kærlighed er livets rod
Derfor er Guds ord så milde
Derfor er Guds ånd så god

Kirken har fire store rundbuede vinduer i øst og 3 nicher mod vest samt en alterniche mod nord. Alt træværk i kirken er malet i to grå farver men væggene er hvide – loftet er et tredelt kassetteloft. Kirkens inventar stammer fra kirkens indvielse, med undtagelse af kirkeskibet, en model af "Håbet", der er lavet af en tidligere patient. Døbefonten er af sandsten og står i det nordvestlige hjørne. Dåbsfad og kande er af messing. Prædikestolen er indbygget i panelet der danner sakristiet og opgang til prædikestolen. De har udskårne blomster/bladornamenter omkring et latinsk kors. Kirkens alterbillede er malet af Axel Hou. På maleriet ses en ganske ung hyrde med et lam omgivet af en tæt fåreflok i et let stiliseret, tåget landskab. Hou havde tidligere malet alterbilleder til en kirke tegnet af Kristoffer Nyrop Varming, nemlig Harboøre Kirke i 1910. Kirken har 120 siddepladser.

Kilde: foredrag i kirken/Wikipedia/Danmarks Kirker

 

Tilbage til Roskilde Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne