Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Aunsø Kirke

Aunsø Kirke

Viskinge-Aunsø Pastorat – Kalundborg Provsti – Roskilde Stift – Skippinge Herred – Holbæk Amt

Aunsø Kirke afløste i 1934 den gl. Aunsø Kirke, der med sin afsides beliggenhed i et til begravelser alt for fugtigt område, oplevedes uegnet til almindelig sognekirke for Svebølles beboere i Aunsø Sogn.
Menighedsrådet ansøgte derfor i 1931 om tilladelse til at anlægge en ny kirke på den annekskirkegård i selve byen, der allerede på det tidspunkter var taget i brug. Tilladelsen til byggeriet blev givet 26.10.1933 og 25. november 1934 kunne den nye kirke tages i brug.
Byggeudgifterne var 30.000 kr. hvoraf sognets beboere selv havde indsamlet til 6000 kr.
Noget af den gamle kirkes inventar blev flyttet med til den nye kirke: den romanske granitdøbefont, pengeblokken, alterstagerne fra det 16. eller 17. årh., altersølvet fra 1703 og et maleri fra 1826 af Mariane Stub, der fra 1840 var blevet brugt som altertavle.
Kirkeklokkerne, kirkesølvet og dåbskanden – samt et harmonium og gulvtæpper, som ikke bruges længere, blev givet som gaver til kirken ved indvielsen.
Kirkens indre præges af istandsættelsen i 1970, hvor kor og alterparti blev helt nyindrettet, og farveholdningen i kirken blev ændret.
Der kom et østvindue med glasmosaik af Sven Havsteen-Mikkelsen, der fungerer som altertavle. Det nye Starup-orgel med fire stemmer, der 1982 er udbygget med subbas, blev anbragt i skibets nordvestlige hjørne, medens det tidligere orgel havde stået på pulpituret. I 1990 blev en præstetavle hængt op i våbenhuset.
Aunsø Kirke blev tegnet af arkitekt Aage Herløw, der også har tegnet kirkerne i Alleshave (1928) og på Nekselø (1931). Aage Herløw har oplyst, at han i sin kirkearkitektur var påvirket af benediktinernes proportionslære, og at han arbejdede bevidst med rummets dagsbelysning.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Roskilde Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne