Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Damsholte Kirke

Damsholte Kirke

Damsholte Pastorat – Stege-Vordingborg Provsti – Roskilde Stift – Mønbo Herred – Præstø Amt

Damsholte Kirke er den eneste danske landsbykirke i rokokostil.
Tidligere altertavlemaleri af Christoffer Wilhelm Eckersberg.
Kirken er gulkalket med en løgkuppel øverst mod vest. Den har en smal fløjdør og et kort våbenhus. Det indre af kirken domineres af søjler og et stort alterparti med prædikestol højt hævet over altertavlen. Alt er bygget i træ og i dæmpede grå toner.
I kirkeskibet hænger en kopi af linjeskibet Prins Christian Frederik.
Et tredelt alterbillede opsat 1993 er malet af Sven Havsteen-Mikkelsen og viser Jesus korsfæstet mellem de to røvere. På nordvæggen hænger et Kristus-billede af Eckersberg, malet 1825, og på samme væg er en Kristusfigur i en niche. Ved siden af ses er en mindetavle over faldne i krigen 1864.
På sydvæggen ses et portræt af den første præst, Rasmus Platou, og et opstandelsesbillede af Niels Skovgaard.
På alteret står to messingstager, som blev skænket ved kirkens indvielse. Alterskranken er af smedejern med Christian 6.'s og Sophie Magdalenes monogrammer. Døbefonten er i træ. Når døbefonten ikke er i brug, er den dækket til af et låg, også udført i træ.
På hver sin side af den lille småstensbelagte parkeringsplads foran kirken står et gulkalket hus. Bygningen til venstre er en kirkelade fra 1700-tallet, mens huset til højre er noget yngre.
I et gravkapel på kirkens nordside står der kister med tidligere amtmand på godset Marienborg Antoine Bosc de la Calmette og Lisa Bosc de la Calmette. Parret stod blandt andet bag opførelsen af Liselund Slot på Østmøn. På vestsiden af dette kapel, som er rejst omkring år 1800, er præsten Børge Pontoppidan begravet.
En høj er grav for familien Tutein, der i en periode havde Marienborg. Blandt disse er politikeren P.A. Tutein (1797-1885) og biskop D.G. Monrads enke Emmy født Tutein (død 1894). Forfatterinden Elsa Gress er også begravet på kirkegården.

Wikipedia

 

Tilbage til Roskilde Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne