Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Draaby Kirke

Draaby Kirke

Gerlev-Draaby-Skoven Pastorat – Frederikssund Provsti – Helsingør Stift – Horns Herred – Frederiksborg Amt

Den originale kirke består af kor og skib, der stammer fra 1100-tallet. Gamle grave fundet under kirken, kunne dog tyde på en tidligere trækirke. Soklen er af frådsten, mens murene er af kløvede og rå marksten.
I 1300-tallet blev kirken forsynet med krydshvælv, noget der kom til at præge mange landsbykirker i dette tidsrum, og i 1460 blev kirken udvidet med sakristi og også forlænget mod vest i munkesten. Sakristiet var beregnet til opbevaring af kirkens messe udstyr og andre kirkelige kostbarheder. Desuden blev kirkens skøder, testamenter og andre værdipapir blev opbevaret her.
Efter reformationen, i tidsrummet omkring 1625 – 50, blev der bygget et tårn over vest-forlængelsen. Det nuværende våbenhus blev opført i 1778-79, ligesom tilbygningen mod nord blev opført i denne periode.
I våbenhuset ses skjold med grevinde Danners våben og valgsprog. Det gamle orgel er skænket af grevinden og blev indviet på Frederik den VII's fødselsdag i 1870. Disse ting vidner om tilknytningen til Jægerspris slot. I gulvet inde i kirken, er der nedlagt flere gravsten, over personer fra slottet. Fra 1400-tallet er bevaret et krucifiks. Den store altertavle stammer fra 1630. Den forestiller den sidste nadver og kommer fra Hans Barchmanns værksted. Prædikestolen kommer samme sted fra og har tidligere været forsynet med en himmel. Den nuværende døbefont stammer fra 1830. Den er udført af Peter Jochumsen, der også har udført tilhørende dåbsfad og kande. Det ophængte skib inde i kirken, er en gave fra slagtermester Lund i Jægerspris fra 1944.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Helsingør Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne